A SIKA bemutatása

Kaspar Winklert vállalkozó szelleme vezette, amikor letette Sika alapkövét 1910-ben. Ő fejlesztette ki a Sika-1-et, egy gyors kötésű vízszigetelő habarcsadalékszert, melyet a Gotthárd-alagút vízszigeteléséhez használtak. Ezáltal lehetővé vált a svájci vasúttársaság számára, hogy villamosítsa ezt a fontos összeköttetést Észak- és Dél-Európa között.

Kaspar Winkler felismerte a közelgő globális igényt úttörő adalékszereire, ezért elindította leányvállalatait szerte a világon. Már az 1930-as években 15 Sika leányvállalat volt szerte Európában. Az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában és Japánban új piacokat teremtett.

Azóta a Sika egy sikeres, speciális vegyi anyagokkal foglalkozó vállalattá nőtte ki magát, vezető pozícióval a ragasztáshoz, tömítéshez, zajcsökkentéshez, megerősítéshez és védelemhez használható innovatív megoldások fejlesztésében és gyártásában az építőipar és a gyáripar (jármű, busz, tehergépkocsi, vasút, nap- és szélerőművek, homlokzatok) számára. A Sika termékpalettája úgy lett megtervezve, hogy többféle projekttel is megbirkózzon, ahol magas minőségű tetőszigetelő anyagok, beton adalékszerek, speciális habarcsok, tömítő- és ragasztóanyagok, javító és megerősítő anyagok, védőbevonatok, padló és vízszigetelő rendszerek szükségesek.Számos, gyakran kihívásokkal teli helyszínen sikeresen teljesítettek, így termékeink  világszerte elnyerték a szakemberek bizalmát. Mára 99 országban van jelen a Sika és továbbra is támogatja a mérnököket, építészeket, tervezőket, kivitelezőket, gyártókat és más ipari szakembereket, megőrizve így a jól megérdemelt hírnevét, mint egy megbízható és komoly partner.

A Sika stratégiájának középpontjában a növekedés áll, amely célkitűzés eléréséhez számos kezdeményezés hozzájárul. A Sika 2015 óta 20 vállalatot vásárolt fel, 11 új nemzeti leányvállalatot és 37 új üzemet nyitott. Megvalósította a célpiacok koncepcióját, a megatrendek pedig ösztönzik a növekedést.

E tekintetben a Sika növekedési stratégiájának egyik pillére az innováció: 333 új szabadalmat nyújtottak be és 20 Globális Technológiai Központot tartanak fent szerte a világon. A Sika elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. Fenntarthatósági stratégiája sikeresen indult, a vállalat 2015-re a legtöbb célkitűzését meghaladta. A Globális Jelentéstételi Kezdeményezés irányelvei 2013 óta biztosították a keretet a fenntarthatósági jelentéseknek.

2017 májusában a Sikát felvették a Svájci Piaci Indexbe (SMI), a svájci értéktőzsde vezető indexébe, mely Svácj 20 legnagyobb forgalmú vállalatát foglalja magába. Ez új mérföldkövet jelent a Sika történetében, egy olyan eredményt, mely a sikeres növekedési stratégiának és a célzott teljesítménymenedzsmentnek volt köszönhető.

2018 májusában a Sika, a Burkard család és a Saint-Gobain vállalat olyan megállapodásokat írt alá, mely megoldotta és lezárta a résztvevő felek,
valamint azok részvényeseinek a közös érdekekről szóló vitáját.

2019 májusában a Sika felvásárolta a Parex vállalatot, mely a vállalat történetének legnagyobb akvizíciója. Ezáltal a Sika tovább erősítette világpiaci vezető pozícióját az építéskémia területén.

7 Szakterület

A Sika hét szakterületen dolgozik – beton, vízszigetelés, tetőszigetelés, padlóbevonatok, tömítés és ragasztás, felújítás és
ipar – ügyfeleinek innovatív termékeket és rendszereket nyújt, melyek elősegítik az épületek, infrastrukturális létesítmények, járművek vagy más ipari berendezések hatékonyságát, tartósságát, biztonságát és esztétikus megjelenését. Akár a jövő épületét alkotja meg, akár a meglévő épület élettartamát kívánja megnövelni, a Sika technológiailag fejlett, személyre szabott megoldásokkal látja el Önt, melyek alkalmazkodnak a legnagyobb kihívást jelentő projekt követelményekhez is. Termékeink megfelelnek a legutóbbi ipari szabványoknak és előírásoknak, így megnyugodhat, egy megbízható gyártóval dolgozik együtt.